Spiselige urter i naturen | Stranden | Syltet strandarve

Spiselige urter på stranden | Syltet strandarve

Spiselige urter i naturen – Gå på opdagelse… På de samske strande vrimler det med disse små, grønne miniature træer – strandarve. For nyligt – under et foredrag på Samsø Råvarefestival – fandt jeg ud af, at strandarve faktisk er en spiselig urt. Og da jeg smagte på strandarven fandt jeg ud af, at den smager godt. Urten har en lækker sprødhed og dufter og smager let af agurk. På min sidste strandtur på øen plukkede jeg en lille håndfuld med hjem for at prøve at sylte den.

Strandarve, Samsø, spiselige urter på stranden
Strandarven skulle smage bedst i maj, når den er ny, frisk og lys grøn. Strandarve til denne syltning er dog plukket i midt juni, hvor de havde en frisk og let smag af agurk og en let bitterhed.

Ingredienser

Forhold
1 håndfuld frisk strandarve
1 dl rørsukker
1 dl vand
1 dl eddike

Fremgangsmåde

Ta’ på en dejlig strandtur, hvor du kan hente frisk strandarve med hjem i køkkenet. Disenficer et sylteglas, der passer til den mængde strandarve, du skal sylte. Skyl strandarven under den kolde hane og læg den i sylteglasset.

Skyllet frisk strandarve, strandurt

Nu kan du lave en eddikelage ved at varme rørsukker, vand og eddike op i en kasserolle, indtil sukkeret er opløst. Hæld derefter eddikelagen hen over den friske strandarve. Luk dit sylteglas godt til, ryst det og vend det lidt på hovedet, så sikrer du, at bakterier, der evt. er kommet til efter disinficering af sylteglasset, bliver dræbt.

Stil sylteglasset med strandarve et mørkt sted, fx i køkkenskabet, i ca. 14 dage, hvorefter strandarven kan anvendes som syrligt tilbehør til dit måltid.

Syltet strandarve, spiselige urter på stranden

Jeg vil prøve min syltede strandarve af sammen med en vegansk hotdog eller burger, som erstatning for syltede agurker. Opskrift og erfaring vil følge her på bloggen 🙂


Opskriften er inspireret af Thomas Laursen, der i sin bog “vild – naturen ind i køkkenet” fortæller om naturens vilde og spiselige urter og planter. Jeg havde bogen med på min sidste strandtur, hvor jeg nysgerrig og fordybet studerede strandens planter til sammenligning med bogens billeder og beskrivelser.

Vild. Bog af Thomas Laursen.
Bogen kan købes hos plusbog.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.