Raku brænding i haven på Keramikskolen Samsø
Raku brænding har været slutningen på et helt vildt spændende, sjovt og lærerigt kursus på Keramikskolen Samsø. Vi brugte de sidste to mødegange på denne 450 år gamle japanske brændeteknik, der særlig er anvendt til te-skåle brugt ved japanske te-ceremonier.
Raku eventyr
Energien var høj, da vi skulle i gang med at glasere de forglødede elementer af chamotterigt ler, vi hver især havde lavet til raku brænding. Undervejs kom der spændende og flotte resultater ud af brændingerne – nogle resultater mere uventede end andre. Mod formodningen blev den grønne glasur i nogle tilfælde rød, og lerets farve havde tydelig betydning for, hvordan glasuren tog sig ud ved det endelige resultat. Efter hver brænding snakkede vi om hinandens forventninger og resultater og begyndte på den måde at få lidt greb om de forskellige glasurer på de forskellige lertyper.

Raku-brænding
En rakuovn kan være en ombygget olietønde med keramisk isolering og kan varmes op ved hjælp af en gasbrænder. De forglødede og raku-glaserede emner brændes i ovnen, hvor man undervejs i processen kan kigge ned i ovnen og følge, hvordan glasuren smelter, bobler op og lægger sig igen. Ved dette punkt er emnerne færdigbrændte og kommer i savsmuld (eller et andet brændbart materiale), hvor der sker en reduktion – Her trækkes ilten ud af leret, der opstår krakeleringer, og skærven bliver sort. Herefter kommes tingene i en balje vand, hvor de kan køle af. Til sidst vaskes de rene med ståluld, hvor det endelige trylleri, der har fundet sted undervejs i processen, dukker frem 🙂
Mine resultater med raku
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

Video om raku
I videoen herunder fortæller keramiker, Rie Toft, om raku-teknikken. Rie er iværksætter af – og underviser på – Keramikskolen Samsø.
Raku derhjemme?
Raku brænding var en forførende slutning på første keramikkursus. Og min leg med keramik fortsætter da også i efteråret, hvor Rie Toft atter åbner dørene til kreativitet og eksperimenter på Keramikskolen Samsø.
Meeeen…. Jeg er ikke sikker på, jeg kan vente, og i tankerne er jeg i gang med at bygge en raku-ovn hjemme i gården. Så hold øje med bloggen, hvis du har lyst til at følge, hvordan det går med at oversætte tankerne til handling 😉
Du kan læse mere om mine erfaringer på keramik-kurset i dette indlæg.
Kilder:
http://www.sehlerkeramik.dk
One Reply to “Raku | Keramikskolen Samsø”