Rabarbersaft med citronmelisse

Rabarbersaft med citronmelisse | Frisk og sød sommerdrik

Rabarbersaft er perfekt til varme sommerdage. Denne udgave har fået besøg fra gårdhavens dejlige citronmelisse samt en god økologisk vaniljestang, der begge har givet en dejlig smag til saften.

Ingredienser

440 g rabarber
220 g rørsukker
1 vaniljestang
1 god håndfuld frisk citronmelisse
9 dl vand

Rabarber
Rabarber: Rabarberen kom til Danmark i 1835, og er derfor en forholdvis “ny” køkkenurt herhjemme. Den er nok mest kendt som ingrediens i rødgrød, men har i den senere tid også fået anvendelse i tærter, lagkage og saft.
Citronmelisse
Citronmelisse: Citronmelisse kan være med til at krydre på en let og frugtig måde. Derfor skulle den citrus-duftende urt være bedst i retter som læskedrikke, salater og desserter. I denne rabarbersaft er den forsøgt anvendt for en mild citrussmag. Citronmelissen indeholder blot en lille mængde æterisk olie og har af denne grund ikke de store lægelige virkninger, som mange andre urter ellers har. Men med sit høje indhold af rosmarinsyre, er urten bakteriehæmmende… og så smager den bare dejligt 🙂

Fremgangsmåde

Skyl dine rabarber, skær enderne fra og skær så rabarberne i mindre stykker (ca. 1/2-1 cm). Kom rabarberstykker, vand, sukker og vaniljestang i en gryde og bring det i kog. Lad det simre på kogepunktet i ca. 5 min. – uden at det koger. Tilsæt så citronmelisse – riv evt. bladene lidt i mindre stykker med fingrene, hvis de er meget store. Sluk for blusset og lad saften køle af under låg i den tid det tager (ca. 3 timer).

Når saften er kølet af, er den klar til at blive hældt på en steriliseret flaske. Jeg hældte blot min saft igennem en si med små huller, hvilket gør, at saften bliver lidt grumset. Alternativt kan man bruge et klæde, så saften bliver klar, hvis det er det man ønsker 🙂

Du kan fortynde saften med vand i det forhold, som du synes smager godt 🙂 Du kan også prøve at nyde rabarbersaften i et godt glas hvidvin. Så har du en dejlig velkomstdrink eller aperitif.

Rababersaften kan også anvendes ufortyndet som salatdressing samt sirup til is eller pandekager.

Rarbarbersaft

God sommer! 🙂

Kilder:
Havenyt.dk
Lene Tvedegaard (2017): Krydderurter. Bogen for urteelskere (Købt hos Plusbog.dk)


Se også Buchholm’s opskrift på tomatsalat med hyben – Brug den som tilbehør til din næste grillaften 🙂

Vegetarisk pålæg, vegansk pålæg - tomatsalat med hyben opskrift

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *