Nyt badeværelse | Skab under vask DIY

Nyt badeværelse | upcycling af gammelt teak-skab diy

Nyt badeværelse? Mangler du inspiration til dit nye badeværelse? Her kan du læse om, hvordan vi ved at snedkerere med et gammelt skab, har fået lavet det fineste badeværelsesmøbel til håndvasken. Det er med til at skabe en helt særlig varm og luksuriøs stemning i rummet – og så er det en helt vild billig løsning til blot 400 kr.

Genbrugsmøbel til nyt badeværelse – reuse

På en af vores mange ture i den lokale genbrug i Tranebjerg, fandt vi et gammelt skab til 400 kr., kiggede på hinanden, og blev hurtige enige om, at – selvom det i stående tilstand var tæt på gyseligt – så var det helt perfekt som projekt til det møbel, vi gerne ville skabe til håndvasken på vores nyistandsatte badeværelse. Så var det i gang med snedker-evnerne.

Værktøjs-huskeliste

Skruemaskine
Skruer
Rundsav, der kan skære i vinkel
Stiksav
Blyant
Lodstok
Excentersliber
Slibepapir, korn 120
Sandpapir, korn 100/120
Kniv
Stemmejern
Trælim
Linolie
Svamp/klud

Snedkeri – Trin for trin

Her kan du se, hvordan skabet så ud, før vi gik i gang med at snedkerere. Skabet var ca. 150 cm højt og 170 cm langt, havde 7 skuffer og var på stel. Derudover havde skabet store greb på både skuffer og låger.

Gammel reol fra genbrug

Gammel reol fra genbrug skal snedkereres

1. Skab gøres kortere med rundsav

Så var det i gang med værktøj og trylleri! Til at starte med målte vi af på badeværelset, hvordan det ville passe med højden af skabet. Vi besluttede os for at bevare skabet med 4 skuffer samt uden stel (52 cm). Derfor skulle skabet forkortes med 3 skuffer. Vi tog først alle skuffer ud og bagbeklædningen af. Vi satte en liste på som retholt i begge ender af skabet, så snittet med rundsaven blev lige.

Reol gøres lavere med rundsav

På billedet nedenfor, kan du se, hvordan skabet er blevet forkortet. Øverst hviler den del, vi har savet af.

Skab gøres kortere med rundsav

2. Skære i smig

Vi skar siderne af skabet i smig, for at de passede med toppladens udskæring. På den måde kan der skabes “usynlige” samlinger. Vi skar smigene med en rundsav, som kan skære i vinkel (45 grader).

skære i smig

Vi skruede dernæst stellet af, så skabet til vasken kunne blive hængt op på væggen.

3. Slibning

Så var det i gang med slibning af skab, skuffer og topplade. Vi sleb skabet ned, inden vi limede det, for at skåne kanterne. Til slibning brugte vi excentersliber med slibepapir korn 120 samt sandpapir korn 100/120 til kanter og hjørner. På billedet nedenfor kan du tydeligt se forskellen på før og efter slibning af skufferne (hvor vi inden slibning skruede grebene af).

De resterende skuffer fra skabet har vi brugt som hylder i vores hobbyrum: Se her, hvordan 🙂

4. Skær ud og lim

Da skabet var slebet helt ned, målte vi af på toppladen og skar ud til vasken (Er du i tvivl om din udskæring, så skær hellere lidt for lidt af og juster). Herefter limede vi toppladen på skabet med trælim. For at topplade og sider blev holdt sammen under limning, satte vi en lille liste fast på siden, indvendig, så vi kunne skrue topladen fast indvendig nedefra og op. Da limen var tør, sleb vi overskydende lim af.

5. Linolie

Vi gav skabet linolie over 3 gange, for at mætte træet og forstærke det mod damp og vand. Vi brugte en opvaskesvamp til at påføre linolie på skabet i et godt lag. Linolien frisker træet op, giver skabet et varm look og beskytter mod vand og fugt.

Tip linolie:

Det er en god idé at putte linolie på svampen/kluden og ikke direkte på træet. Hvis man putter lionolen direkte på træet, kan det give skjolder, afhængig af træsorten. Træet skal have et mættende lag olie og trække ca. 15 min. Tør evt. ovenskydende olie af, da olien ellers vil hærde op og give et ujævnt udtryk på overfladen. Hellere lidt olie af mange gange end meget af én gang. Linolie kan lugte lidt harsk under påføring, men det forsvinder hurtigt.

OBS! Linolie er et naturprodukt, lavet på hørfrø. Vær dog opmærksom på, at en brugt linolie-klud/svamp kan selvantænde. Sørg derfor for, at din svamp/klub puttes i en tætsluttende plastikpose efter hver gang, du har brugt den.

6. Greb

Vi anvendte de oprindelige greb på skabet, men lavede dem mindre ved hjælp af kniv og stemmejern, sleb dem for en jævn overflade og gav ligeledes disse linolie. Vi satte grebene på skabet med skruer.

Nyt grebGreb på badeværelsesskab

7. Det færdige resultet – nyt badeværelse – Skab under vask DIY

På billedet nedenfor kan du se, hvordan badeværelset så ud, inden vi gik i gang med renoveringen.

Badeværelse inden renovering
Vask: Vi har anvendt den eksisterende vask, men indkøbt nyt amatur. Vasken rengjorde vi fra snavs og malerester med vand og bagepulver.
Nyt badeværelse – diy!

….. Og her kan du se, hvordan vores nye badeværelset ser ud fra samme vinkel 🙂
Nyt badeværelse: Badeværelse efter renovering, upcycling af gammel reol

Nyt badeværelse: Upcycling af gammel teak-reol, badeværelsesskab

Nyt badeværelse: Knag til håndklæde og billedrammer

Billeder:

Som stemningsskaber i rummet har vi hængt billeder fra renoveringsprocessen af badeværelset op i gamle rammer. 1) Billede af Pernilles stærke farfar, der banker badeværelsesgulvet op med tryklufthammer. 2) Gammelt tapet, vi fandt under nedrivning af væggene. 3) Rådne brædder, der dukkede frem i brusekabinen.

Knag:

Knagen til håndklæde har vi lavet af mindre galvaniserede rør-dele på samme måde som vores DIY toiletrulleholder af galvaniserede rør – Dette for at skabe en gennemgående stil i rummet.

Et nytbadeværelse behøver ikke at koste i dyre domme, hvis du kan gøre mange ting selv og tænker i alternative løsninger med genbrug 🙂

One Reply to “Nyt badeværelse | Skab under vask DIY”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.