Keramik på hjernen… og ler i hænderne…
Keramik, ler, lær og leg: Siden starten af februar har jeg deltaget i kursus på Keramikskolen Samsø med keramiker og billedkunstner Rie Toft som underviser. På holdet har vi en fælles fascination af, hvordan en klump ler kan formes til en smuk brugsgenstand eller et stykke kunst.
Det er lærerigt, udfordrende og ikke mindst helt vildt sjovt at gå til keramik! Liiidt frustrerende var det at dreje de mange første gange, hvor leret faldt af skiven og hænderne var lidt på glat is, men virkelig tilfredstillende og jubel-lystende, da det langt om længe lykkedes at få drejet noget, der kunne minde om en kop… og hænderne begyndte at fange nogle af de rigtige bevægelser.
Hver mandag aften kommer jeg hjem både helt træt – men også fyldt med energi, fordi det har været sådan en god aften!
Ler i hænderne derhjemme
Efter de første par mandage på kurset havde jeg ler på hjernen, så en masse videoer på youtube og kunne mærke, at kroppen havde lyst til at lege med ler og drejeskive mere end én gang om ugen. Derfor måtte en drejeskive flytte ind i vores hobby-rum!
Mit værktøjs-kit, som jeg har fået af svigerfar, har fundet plads i en gammel cigaræske. Det kommer med på cykelturen frem og tilbage fra Keramikskolen i Onsbjerg mandag efter mandag og bliver også flittigt brugt hjemme ved drejeskiven.
Centrering
Øve, øve, øve…
Keramikskolen Samsø
På Keramikskolen Samsø bliver vi introduceret for forskellige teknikker til at forme, dekorere og glasere. Her følger en lille “dagbog” over nogle af de ting, jeg leger med.
Pladeteknik
Lågkrukke med lædersnor og træhåndtag
Kasse lavet i pladeteknik. Dekoreret med grøn stain og hvid begitning, glittet let og efter forglødning duppet med tranperant glasur. Den meget mørke ler har næsten ædt den grønne stain op. Tydeligst er den på låget, hvor jeg har sat en lædersnor og træperle i.
Lågkrukke med fødder
Lågkrukke lavet i pladeteknik. Farvet med blå stain, ridset og dekoreret med gul stain enkelte steder. Duppet med transparant glasur.
Kop og tallerken
Kop og tallerken lavet i pladeteknik. Leret har fået tryk fra klædet, da jeg lavede pladerne. Koppen er lavet efter en rund skabelon, hvorefter, den er skåret op og syet sammen.
Kop
Kop lavet i pladeteknik. Farvet med blå stain og herefter transperant glasur udvendig samt indvendig i bund. Tynd lag hvid glasur på indvendig flade.
Modellering – Pølseteknik
På drejeskiven ses en større skål, som er i gang med at blive modelleret med pølseteknik. Et dramatisk forhold har vi – denne skål og jeg. Jeg har arbejdet på den over flere mandage. En mandag begyndte den at falde ned over sig selv, og måtte – med hjælp fra Rie – vendes på hovedet og hvile på en skål (beklædt med et stykke stof) til næste gang, så den kunne tage form, og forhåbentlig bære sig selv den efterfølgende mandag…
Det kunne den da også – et stykke tid, mens jeg modellerede det sidste på… Meeeeen sørme så, om leret ikke igen havde andre tanker end mig, og atter begyndte at falde ned over sig selv… Rie havde i starten af timen vist os en teknik til teskåle, hvor man skærer en plade op, folder og syer sammen, og jeg tænkte… Måske skulle jeg prøve denne teknik på den store skål, så den blev smallere foroven, og så måske kunne bære sig selv.
Det sprang jeg ud i med positivt resultat! Skålen har jeg nu dekoreret med papirafdækning og grøn stain.
Efter forglødning har skålen været en tur med hjemme for at finde ud af, om den skulle forblive sådan, eller om den skulle brændes højere. Nu står den atter på Keramikskolen Samsø, fordi jeg har besluttet mig for at brænde den igen og se, hvordan den ændrer udtryk. Excentersliberen har været fremme i værkstedet for at slibe kanten, så den blev lidt mere jævn end på billedet ovenfor.
Det færdige resultat af modelleret skål
Den modellerede skål er nu færdigbrændt som stentøj. Den har fået et mørkere udtryk, fordi leret er blevet brændt hårdere.
Drejeskive
Lysestage
De fleste af mine ting, har jeg lavet på drejeskive. Denne lysestage er lavet derhjemme. Da leret var læderhårdt prikkede jeg huller i, hvor nogle er lavet efter stjernetegn, med hensigt om, at lyset skal skinne igennem. Henne på keramikskolen malede jeg lysestagen med 2 forskellige stains. Efter forglødning, blev lysestagen duppet med transparent glasur.
På billedet nedenfor ses det endelige resultat.
Skål
En skål bliver til en mandag aften på Keramikskolen Samsø.
Skålen er dekoreret ved hjælp af en slynge, så den har fået lodrette indgraveringer. Efter forglødning har den fået en “blå” glasur, som jeg synes arbejder rigtig flot sammen med den ler, jeg har brugt… og så har den fået en plads hjemme i vindueskarmen 🙂
Lille tallerken
Struktur ved hjælp af syl. Farvet med blå/grå stain, dernæst farvet i felter med gul stain. Dyppet med Transparent glasur.
Kop med indlagt ler
Lille kop, dekoreret med indlagt ler på ydersiden. Koppen har fået en mørk rød glasur på indersiden og et tyndt lag transparent glasur på ydersiden.
Kop med begitning
Kop med begitning af rød ler udvendig samt et tynd lag transperant glasur. Rød glasur indvendig.
Kop
Kop farvet med grå stain og duppet med transperant glasur udvendig. Den indevndige flade har fået et tyndt lag hvid glasur.
Kop – en lille skæv en
Kop
Kop farvet enkelte steder med grå stain, hvorefter hele koppen har fået et tyndt lag hvid glasur.
Skål med flet mønster
Skål med flet mønster, farvet med hhv. grå og blå stain udvendig samt blå stain indvendig. Hele skålen er duppet med transperant glasur.
Skål med indlagt ler – Processen
Skålen har fået rød glasur indvendig og er duppet med transparant glasur udvendig.
….. Fortsættelse følger på min leg med keramik 🙂
Læs også, hvordan vi har arbejdet med RAKU på Keramikskolen Samsø.
Hvor fint Pernille. Flotte fotos, fin beskrivelse og indbydende layout.
Tak, Ilse. Det er vi glade for, du synes 🙂