Hedvin – baggrund | typer | brygopskrifter – bryg selv

Hedvin – bryg selv de stærkere dråber

Hedvin har de senere år (siden år 2000) generelt haft en tilbagegang i markedet, undtagen Portvin og Sherry. Det synes jeg er synd, da hedvin kan være en rigtig god oplevelse. Hedvin gør sig godt som aperitif eller dessertvin, og det er en rigtig dejlig varmer på en kold vinteraften, men også en super dejlig køler på en lun sommeraften i det fri. Derfor vil jeg kaste mig ud i at brygge kvalitetshedvine af danske råvare til forskellige formål og specielle lejligheder.

At brygge hedvine kan være en lang process, da smagen generelt set udvikler sig over tid, så før du går igang med at brygge, skal du vide at det er en process, der let tager 2-3 år eller mere, men det er bestemt ventetiden værd. Se links til bryggeopskrifter længere nede på siden.

Hvornår kalder man vin for hedvin?

Hedvin er en betegnelse, der benyttes om vin med en alkoholprocent på 15-22%. Hvis alkoholindholdet er over 22%, bliver det lovgivningsmæssigt i Danmark betegnet som spiritus. Den høje alkoholprocent gør at vinen har en god holdbarhed og kan med fordel lagres i mange år, da dette blot vil udvikle vinens smag.

Der er generelt 3 former for hedvin:

  • 1. En hedvin, hvor der tilsættes stærk alkohol, som druesprit eller brandy, mens vinen ikke er færdiggæret. Ved at tilsætte stærk alkohol til vinen beholder vinen/saften en del af sukkerindholdet fra frugterne, og dermed bliver vinen sød. Den stærke alkohol dræber gæren, som dermed standser gæringen. Det er gæret, der omdanner sukkeret til alkohol – så ved at dræbe gæren bevares sukkeret i vinen. Af denne type kan nævnes Madeira, Marsala og Portvin.
  • 2. En hedvin, hvor gæren får lov til at gære alt sukkerindholdet helt ud. Vinen opnår derigennem en høj alkoholprocent, da næsten alt sukkeret bliver omdannet til alkohol. Gæren kan ikke leve i et miljø med en alkoholkoncentration på mere en 16-18% og kan derfor ikke opnå en højere alkohol procent en det. Disse hedvinstyper er generelt tørre, da alt sukkeret er spist af gæren. I vine, der er produceret på denne måde, tilsættes der i nogle af dem også stærk alkohol, ikke for at dræbe gæren, men for at øge holdbarheden på vinen. Hedvin, der er lavet på denne måde er blandt andre Sherry og Mjød.
  • 3. En hedvin, hvor der tilsættes stærk alkohol til friskpresset druesaft, eller anden frugtsaft. Denne type hedvin laves blandt andet i Cognac, men også andre steder i Frankrig af forskellige armagnac producenter. De tilsætter den stærke alkohol, brandyen, til den ugærede druemost/frugtsaft, som derved bliver til søde hedvine.

 

Bryg selv og bliv din egen vinmager, brygopskrifter på hedvine:

Hybenvin/hybenlikør

 

Kilder:

Den store danske

Wikipedia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *