Franskbrød med chiafrø

Franskbrød med chiafrø | Verdens bedste brød, nemt, lækkert grydebrød

Dette franskbrød med chiafrø er bagt i gryde (resultatet bliver bedst, hvis du anvender en tyk gryde, fx støbejern, så gryden kan nå op på en høj temperatur – da det giver store luftlommer i brødet). Dette franskbrød med chiafrø er inspireret af almindeligt grydebrød, også kendt som “Verdens bedste brød”.

Chiafrøs sunde egenskaber i dit brød

Vi har prøvet at skære lidt ned på hvedemelet og anvendt en større mængde fiberrig mel som rugmel og grahamsmel, ift. den gængse opskrift på”Verdens bedste brød”, derudover har vi ligeledes tilsat en god portion chiafrø. Dette giver brødet en anden karakter og smag i skorpen. Brødet skal koldt-hæve natten over, men selve arbejdstiden med brødet er begrænset.

franskbrød med chiafrø opskrift 24 timer24 timer

Ingredienser

6 dl vand

Gær på størrelse med en ært

2 tsk salt (vær ikke nærig med salten – brødet skal have mere salt, end man tror).

400 g hvedemel

125 g grahamsmel

100 g rugmel

1 dl chiafrø

Fremgangsmåde – Dej

  • 1) Put vand, gær og salt i en stor skål og lad gæret opløse, mens du rører rundt. Tilsæt hvedemel, grahamsmel, rugmel og chiafrø og rør godt rundt. Dejen er klæg, så du skal ikke ælte den med hænderne, men blot vende den med en grydeske.

chiafrø, rig på omega-3

Chiafrø er rig på omega-3-fedtsyrer og er et godt alternativ til fisk.

  • 2) Når dejen er ensartet og klæg, skal den koldt-hæve med et klæde over sig ml. 12-24 timer, i et køligt rum eller køleskab.
  • 3) For at dit franskbrød med chiafrø bliver bedst, er det en fordel at vende dejen 2 timer for bagning. Det gør du ved at vende dejen ud på et bord med mel og derefter løfte dejen ind over sig selv fra hver side. Put derefter dejen tilbage i skålen og lad den hæve ved stuetemperatur i yderligere 2 timer.

Fremgangsmåde – bagning

  • 1) Sæt gryden, du vil bage brødet i, i ovnen. Læg låget ved siden af gryden. Det er vigtigt, at du bruger en gryde, der kan tåle at komme i ovnen! Der må ikke være plastik på håndtag eller låg, da det kan smelte ved den høje varme. Alternativt kan du bruge en stegeso. Varm ovnen op til 250-275 grader.
  • 2) Når ovn og gryde er varmet op, tager du forsigtigt gryden ud af ovnen, hælder dejen ned i gryden og lægger låget på. Du skal bare lade brødet ligge sig i gryden af sig selv – du skal altså ikke vende rundt i det. Du kan sikkert høre brødet syde, når det rammer den varme gryde 😉 Bag brødet med låg i ca. 30 min. ved 250 grader. Tag derefter låget af gryden og bag det videre ved 225 grader i 15-20 min.
  • 3) For at brødet er færdigbagt skal det være gyldenbrunt (vi kan godt lide, at brødet får en lidt mørk farve, da det giver en sprød skorpe og mere smag fra rug- og grahamsmel).

franskbrød med chiafrø – afkøling

Tag brødet ud af ovnen, når du synes skorpen ser rigtigt ud til din smag. Læg derefter brødet på hovedet på en bagerist eller et skærebræt. Lad det afkøle i min. 1 time, så brødet når at sætte sig og ikke falder sammen, når du skærer i det.

 Lad gerne brødet hvile mere end 1 time – det bliver kun bedre at stå længere tid, men det kan være svært ikke at sætte tænderne i det uimodståelige grydebrød.

  Sådan så vores lækre franskbrød med chiafrø ud – brødet smiler helt af sig selv 🙂

Dejlige skiver af franskbrød med chiafrø - grydebrød

Prøv evt. at smøre dit franskbrød med chiafrø med vegansk kryddersmør med timian 🙂

Brødet holder sig fint i 3-4 dage!

God appetit! 🙂

Er du på udkig efter et proteinrigt brød med chiafrø uden hvedemel, så prøv denne opskrift.

brød med chiafrø nem opskrift på brød

Bedømmelse
recipe image
Opskrift på
Franskbrød med chiafrø
Oprettet d.
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet arbejdstid
Bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

7 Replies to “Franskbrød med chiafrø”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *