Forspiring af krydderurter

Forspiring af krydderurter er skudt i gang i vindueskarmen

En del af vores projekt om at skabe en hyggelig gårdhave her på Samsø er, at den skal være fyldt med friske krydderurter og andre spiselige planter.

Krydderurter er så fantastiske; de er smukke, dufter vidunderligt og kan pifte enhver ret op… og så kan de med stor fordel anvendes i the, sæber og cremer, hvor de med deres æteriske olier skaber velvære for krop og sind.

Forspiring i vindueskarmen

For mange krydderurter kan forspiring i vindueskarmen være en god start på livet for de små frø. Når planten har en pæn størrelse, og der ikke længere er risiko for nattefrost, kan de små spirer plantes udenfor.

Jeg har haft svært ved at vente med at gå i gang, men jeg har fulgt Lene Tvedegaards råd om ikke at gå i gang med såningen for tidligt, så planterne undgår frost.

Krydderurter til forspiring

Krydderurter til forspirring: Persille, dild, oregano, basilikum

Dild kan forspirres i april og sås udendørs i slut april til august. Fremspiring tager 5-10 dage.

Basilikum kan forspirres i slut april (så jeg er tyvstartet lidt… vi må se, hvordan det går…). De små spirer af basilikum kan sås udendørs i slutningen af maj til start juni. Fremspiring skulle tage 7-14 dage. Jeg er særlig spændt på denne urt, fordi baslilikum efter sigende skulle være svær at fremdyrke herhjemme 🙂

Oregano kan plantes til forspirring i marts til april og plantes ud i maj måned. Fremspirring kan tage 10-20 dage.

Persille kan forspirres i marts og plantes udenfor i april til maj måned. Fremspirringstiden er her lidt længere end de andre urter – omkring 14-30 dage.

Det skal du bruge!

Små såpotter i plast (jeg havde en del gamle til at stå i skuret)
Så- og priklejord
Økologiske frø fra de urter, du ønsker
Vand
Evt. træ-pinde til at skrive krydderurtens navn på, så du kan kende forskel
Hvid plast

SÅNING AF FRØ I SÅJORD

Jeg har ladet mig vejlede i Lene Tvedegaards nyeste udgave af “Krydderurter” og brugt såjord til såning af mine frø. Såjord indeholder, i modsætning til pottemuld, ikke megen gødning. Derudover er det blandet med sand og skulle være med til at give frøene en god start.

Inden brugen af mine gamle så-potter, gjorde jeg dem grundigt rene, så de er fri for diverse svampe el. andet. Derefter fyldte potterne op med såjord, vandede jorden, så det blev fugtigt (ikke gennemvædet), trykkede let på jorden med mine fingre for at skabe en fast bund, strøede mine frø hen over jorden, så der kom lidt afstand mellem dem og fordelte så et let lag såjord hen over frøene (svarende til ca. 3 gange frøets diameter).

Forspiring af krydderurter, DIY, dyrk selv

Forspiring af krydderurter, ispinde i træ som navneskilt
Jeg har brugt ispinde i træ til krydderurternes navne, så jeg kan kende forskel.

Forspiring af krydderurter, hyggelig gårdhave med urtehave

De såede frø står nu indendøre, så de kan forspire ved stuetemperatur – i husets mest solrige vindueskarm. Nu gælder det om at holde jorden fugtig, indtil frøene spirer. De kan plantes udenfor i større krukker, når der ikke længere er nattefrost. Ifølge bogen om “Krydderurter” skulle det være effektivt for jordens fugt og temperatur at dække såpotterne med hvid plast (evt. med et par huller i), fordi en passende mængde sollys vil komme igennem den hvide plast. Når de små planter titter frem, skal plasten fjernes, så planterne får maksimalt med sollys.

Frø dækket til med hvid plast - forspirring.

Så er det bare at vente, vente, vente … holde øje… vande lidt… og vente 🙂 Når planterne har en ok størrelse (4-8 blade), skal de plantes over i større potter og opholde sig ude i forårssolen i vores gårdhave… og forhåbentlig efter lidt tid gøre gavn i dejlige sommersalater og andre lækkerier, som også vil finde sin vej ind på bloggen.


På bloggen kan du finde inspiration til, hvordan du kan bruge krydderurter i både madlavning og produkter til personlig pleje.

Fx, hvordan du nemt kan lave din egen sæbe med kamille

vegansk sæbe med kamille og hybenkerneolie

eller ansigtsmaske med timian og gurkemeje.

Antiinflammatorisk ansigtsmaske med honning, gurkemeje og timian

God fornøjelse 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *