Æblekage fra Samsø

Æblekage fra Samsø | Vegansk udgave af den traditionelle opskrift | serveret med kokoscreme

Æblekage betragtes på Samsø som en egnsret og er gennem tiden blevet bagt i mange forskellige udgaver. Den oprindelige opskrift, jeg har ladet mig inspirere af, indeholder mælk, smør, æg og fløde, hvilket jeg har erstattet med andre ingredienser, så æblekagen er vegansk.

“Vintergæsteriet” og Æblekagen

Kager er efter sigende noget helt særligt for samsinger. Dette stammer fra den samske gæstfrihed, der stadig gør sig gældende! Førhen herskede en særlig skik kaldet “vintergæsteriet”, – da folk sjældent kom til øen for et kort visit. Her ansås det som en stor vigtighed at kunne servere god kage til sine gæster.
Som tilflyttere til øen mærker vi, hvordan det stadig er gældende, at de mennesker, der kommer på visit, gerne bliver i længere tid af gangen 🙂 Så næste gang, vi får besøg skal denne æblekage fra Samsø på bordet!
En af de kager, der tilbage i tiden blev lagt særlig vægt på var nemlig æblekagen, og hver sin husmoder gjorde sin egen fortolkning af kagen. Her får i min veganske fortolkning af æblekagen 🙂

Ingredienser (4-6 personer, afhængig af hvor kageglad man er ;))

Æblekage

2 1/2 dl plantemælk (jeg brugte soya vaniljemælk)
7 fiberskorper (Karen Volf)
50 g plantesmør
85 g rørsukker
æggeerstatning/hørfrø-binding svarende til 1 æg
3 små æbler
Saften fra 1/2 citron
Lidt salt

Kokoscreme

1 dåse kokosmælk
Skallen fra 1 citron
1 tsk vaniljesukker

Fremgangsmåde

Æblekage

Start med at lave din æggeerstatning/hørfrø-binding, så den kan nå at køle af, inden den skal blandes i dejen. Varm nu mælken op i en gryde ved middel varme og knus fiberskorperne heri. Lad skorperne opløse sig i mælken, og tilsæt så plantesmør og lidt salt. Når smøren er smeltet, kan du stille gryden til side, så dejen kan køle lidt.
Herimens kan du piske hørfrø-binding og sukker sammen med en gaffel eller et lille piskeris. Tilsæt blandingen i dejen og rør det hele sammen.
Skræl æblerne, skær dem i tynde både og vend dem rundt i dejen. Smør din bageform (jeg brugte en slip-let rugbrødsform) og put dejen heri. Bag æblekagen i ca. en time ved 180 grader. Tag kagen ud og lad den køle godt af, så den får mulighed for at sætte sig. Vend den herefter ud af bageformen og server med kokoscreme og revet citronskal 🙂

Samsø æblekage - nyfortolket i vegansk udgave, uden mælkeprodukter og æg

Kokoscreme

Sæt kokosmælken i fryseren i ca. 1 time, så dåsen står ret op. Put herefter det fede af kokosmælken op i en skål og pisk det med en el-pisker. Tilsæt lidt revet citronskal og vaniljesukker (eller ren vanilje, hvis du har det) og smag til, så cremen smager dig 🙂

Kokoscreme med citronskal og vanilje

Du har du den lækreste, nærmest karamelatige æblekage, inspireret af en gammel samsk opskrift! 🙂

Æblekage vegansk, serveret med kokoscreme

Rigtig god appetit! 🙂


Kilder:

Husholdningen på de østjyske øer – Samsø og Tunø. Af Østjyllands Spisekammer i samarbejde med Dansk Landbrugsmuseum. 2015.

Bedømmelse
recipe image
Opskrift på
Æblekage
Oprettet d.
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet arbejdstid
Bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *